Verslagen / Info

   Film / video

   Op kaart

   Puzzelen

   Links

1996, HAN, LA ROCHE-EN-ARDENNE, BOUILLON, DINANT, VIANDEN (LUXEMBURG)
                                               
De grotten van Han : Men kan de grotten bereiken per tram of te voet. Onder leiding van een gids (nederlandstalig) wordt je door de grot geloodst. 3 km. lang, 400 treden. Eťnmaal op weg loop je langs prachtige zalen, de ťťn nog mooier als de andere. In de wapenzaal kunt je zittend op een bankje genieten van een klank-en lichtspel. Toen wij er waren was het klankspel van de Ierse zangeres Enya. In de koepelzaal zie je een fakkeldrager die in een bepaald aantal seconden van boven in de grot naar beneden rent. Daarna stap je in een boot, die je over de ondergrondse rivier naar het eindpunt brengt. Vlak voor je uitstapt wordt er d.m.v. een mini-kanon een schot gelost, dus oren dicht. Vanuit de uitgang van de grot is het 500m. lopen naar het dorp Han-sur-Lesse.
     
     
Versterkt kasteel van Bouillon : Dit kasteel is een juweeltje om te zien, zowel van buiten als van binnen. Op het terrein van het kasteel heb je een schitterend uitzicht over de omgeving en over Bouillon. Je krijgt een gids (klein boekje) mee om de bezienswaardigheden te vinden. Tevens hangen er in -en rondom het kasteel diverse bordjes, waarop staat aangegeven over welk onderdeel het gaat. Tevens wordt er uitleg gegeven over het bewuste onderdeel. Zo vind je er o.a. de Godfried van Bouillon zaal, uitgehakt in een volle rots. In deze zaal bevindt zich een geheimzinnig zeer oud houten kruis, uitgehakt in de rotsbodem. Tegen een muur staat het standbeeld van Godfried van Bouillon. Aan weers zijden van dit standbeeld hangen de blazoenen van de andere bezitters van het kasteel.
     
     
Dinant : Vanuit Dinant hebben we een wandeling gemaakt langs de rivier La Meuse (de Maas). De rotswanden langs de Maas nabij Dinant lenen zich uitstekend voor bergbeklimmers. Hier zagen we inderdaad hoe de alpinisten hun hobby uitvoerden.

Luxemburg : We hebben ook nog een uitstapje gemaakt over de grens, naar Luxemburg. Vanuit belgiŽ, net over de grens is Luxemburg niet zo spectaculeer. Hoe dichter je bij Vianden (super toeristisch) komt des te mooier wordt de omgeving. Vlakbij Vianden ligt een waterkrachtcentrale.

La Roche-en-Ardenne : Een zeer toeristisch plaatsje in de buurt van de camping Petite Suisse die wij zowel in 1996 als in 1999 hebben bezocht. La Roche-en-Ardenne heeft veel souveniers- winkels en genoeg keuze uit restaurantjes om eens lekker uit eten te gaan. Op de rotsachtige berg staan de ruÔnes van het middeleeuwse kasteel Ch‚teau Fťodal, gebouwd tussen de 11de, 12de en 13ste eeuw. De toegang is moeilijk voor personen met beperkte bewegingsmogelijkheden en onmogelijk voor rolstoelen.