Verslagen / Info

    Film / video

    Op kaart

    Puzzelen

    Links

    Noorwegen Menu

 

   Noorwegen Info

   Foto en video

   Mooie routes

   Webcams

   Vakantie 2011

   Vakantie 2010

   Even ontspannen

 

 7 September 2010, Rondrit Birkebeinervegen, Vinjevegen en Friisvegen
(Klik op foto voor vergroting)


Deze website kunt u het beste bekijken bij een beeldschermresolutie van 1280x1024

 
Rond negen uur zijn we vertrokken om de rondrit te maken die beschreven werd in het boekje met routebeschrijving van Buro Scandinavia. De rondrit is ongeveer 210 kilometer lang en gaat over de ‘Birkebeinervegen’, ‘Vinjevegen’ en ‘Friisvegen’. De eerste twee zijn onverharde tolwegen maar goed te berijden. Vanuit Nordseter reden we eerst naar Sjusjoen. Daar volgden wij de borden naar Birkebeinervegen. Het eerste deel is tolvrij. Bij het onbemande tolhokje wordt er van je verwacht dat je een formuliertje invult met daarop de datum, het kenteken van de auto of motor en de plaats waar je naar toe wilt. Wij gingen naar Messelt, kosten 80 kronen.
 
Ben je met de motor dan kost deze rit 40 kronen. Het originele formuliertje (bovenste deel) scheur je los van de enveloppe en neemt deze mee om eventueel aan te tonen dat je betaald hebt. Het bedrag doe je in de enveloppe met het doorgedrukte deel en plakt deze dicht om het vervolgens in een brievenbus te deponeren. Later, na het oversteken van een rivier kwamen we weer bij een tolhuisje, dit maal bemand en met slagboom. Hier moesten we even aantonen dat we al betaald hadden aan het begin van de route.
 
Omdat ik vergeten was de eindbestemming te noteren en wel 80 kronen had betaald gaf ik dit aan aan de man die achter het lokketje zat. Hij vroeg waar we naar toe gingen en noteerde dit vervolgens op het formulier van ons, waarna hij de slagboom opende zodat we verder konden rijden. Het is een mooie route waar je veel tijd voor uit moet trekken. Op het hoogste punt op de woeste hoogvlakte op 1090 meter staat een gedenksteen. De foto’s geven je een beetje indruk van de omgeving. Uiteindelijk kwamen we uit op wegnummer 3. Hier zijn we linksaf geslagen, richting Koppang. Aan de rechterzijde van deze weg kwamen we langs een tankstation waar we door middel van een automaat konden tanken en betalen met onze creditcard.
 
Ben je sportief aangelegd en wil je tijdens je verblijf in deze omgeving deelnemen aan een trimloop,
MTB race of een langlauf race, neem dan eens een kijkje op de pagina van 'birkebeiner.no'.
In de maanden maart, augustus en september worden er diverse sportieve aktiviteiten georganiseerd.
 
Vlak voor Koppang wordt de Vinjevegen duidelijk aangegeven. Hier zijn we linksaf geslagen en kwamen direct bij een aantal grote borden waarop veel informatie staat. Na 1.5 kilometer kwamen we weer bij een tolstation, onbemand en dit keer geheel automatisch. Je schuift de creditcard door de gleuf, drukt op de groene knop voor een bon en de slagboom gaat omhoog, pincode is niet nodig. Niet veel verder bevindt zich een waterval, deze staat duidelijk aangegeven.
 
Na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats kom je bij deze niet spectaculaire waterval in het riviertje genaamd de Trya. Heel mooi waren de grote vlakken met het witte mos, dat her en der in het bos te vinden was. Later zagen we complete bergwanden met dit leuke mossoort. We vervolgden onze weg en zijn geregeld uitgestapt om foto’s te maken.
 
Aan het eind van de Vinjevegen bereikten we de Friisvegen. In de routebeschrijving stond dat dit ook weer een tolweg is maar dit is onjuist. Het is een asfaltweg door een schitterende afwisselende omgeving, bossen, hoogvlaktes, meren enz. In tegenstelling tot de beschreven tolwegen werd deze weg druk bezocht en zagen we veel jagers.
 
Aan het eind van de Friisvegen zagen we van grote hoogte de plaats Ringebu liggen. Wij zijn nog even naar het staafkerkje van Ringebu gereden, gebouwd in ongeveer het jaar 1250. Het staafkerkje staat duidelijk aangegeven als je van de Friisvegen komt. Tot slot zijn we via de E6 terug gereden naar Lillehammer en vervolgens naar Nordseter waar we aankwamen om 18.30 uur. De dag begon bewolkt en eindigde bewolkt en op hoogte kwam een jas goed van pas.