Verslagen / Info

    Film / video

    Op kaart

    Puzzelen

    Links

 Algemene Informatie SloveniŽ


Deze website kunt u het beste bekijken bij een beeldschermresolutie van 1280x1024

Nat. vlag
Oppervlakte ca. 20.250 km2
inwoners ca. 2.007.000
Hoofdstad Ljubljana

Munteenheid Euro

Travelercheques kun je het beste inwisselen tegen contant geld.

Creditcards (Visa, American Express en euro/mastercard)
worden vrijwel overal geaccepteerd.


Wegennet SloveniŽ heeft een redelijk netwerk van wegen waarvan sommigen tolwegen zijn.
Om SloveniŽ te bereiken zijn er meerdere mogelijkheden. Vanuit ItaliŽ zijn er overgangen bij Gorizia en Kozina bij Trieste. Vanuit Oostenrijk is SloveniŽ te bereiken via twee passen die niet geschikt zijn voor auto's met caravan, de WŁrzenpas en de Loiblpas. De makkelijkste en snelste verbinding is de Karawankentunnel tussen Villach in Oostenrijk en Jesenice in SloveniŽ. Voor het gebruik van deze bijna acht kilometer lange in 1991 geopende tunnel moet je wel een klein bedrag aan tol betalen.

Vanaf 1 Juli 2008 is het verplicht om een vignet aan te schaffen voor het gebruik van de autowegen en autosnelwegen. Dit vignet is verkrijgbaar bij de grensovergang, helaas nog niet in Nederland. Het goedkoopste vignet kost Ä35,- en is zes maanden geldig. Een vignet voor een kortere periode is (nog) niet beschikbaar. Op deze pagina staan de wegen aangegeven waar een vignet verplicht is. Mocht je aangehouden worden en niet beschikken over dit vignet dan kan de boete oplopen van Ä300,- tot Ä800. Mocht je gebruik maken van de Karawankentunnel dan ontkom je er niet aan om een vignet aan te schaffen omdat bij het verlaten van de tunnel de A2 volgt waar een vignet verplicht is.
Binnen bebouwde kom    50 km. p/u
Buiten bebouwde kom    90 km. p/u
Buiten bebouwde kom (auto + caravan)    80 km. p/u
Autoweg  100 km. p/u
Snelweg  130 km. p/u
Snelweg (auto + caravan)    80 km. p/u

Brandstof Benzine en diesel zijn over het algemeen overal verkrijgbaar.
Voor de actuele brandstofprijzen.........

Douane Geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs.
Een WA-verzekering zowel voor het voertuig als aanhanger/caravan.

Reizigers met een handicap kunnen terecht op onderstaande website.
Hier vind je informatie over toegankelijke hotels, campings, bezienswaardigheden enz.
Infopunt Toegankelijk Reizen

SloveniŽ, officieel de Republiek SloveniŽ (Sloveens: Republika Slovenija), is een land in het zuiden van Centraal-Europa, grenzend aan ItaliŽ in het westen de Adriatische Zee naar het zuidwesten, KroatiŽ naar het zuiden en oosten, Hongarije naar het noordoosten, en Oostenrijk naar het noorden. SloveniŽ is een copie van vele dingen, 'Europa in miniatuur', 'De zonnige kant van de Alpen', 'The Green Piece of Europa', en ze zijn allemaal waar. Het land heeft vele dingen om te zien, prachtige bergen, meren, rivieren en een schoonheid van een kust, alsmede historische stadjes en steden met onvergetelijke architectuur en musea.. Outdoor activiteiten zijn hier bijna eindeloos, het hele jaar door zijn er actieve bezigheden zoals kanoŽn en kajakken in de lente, zwemmen en waterskiŽn in de zomer, wandelen en klimmen in het najaar, en skiŽn en snowboarden in de winter. Heel bekend en zeer toeristisch is Bled (meer van Bled) en omgeving. Een klein deel van het schiereiland IstriŽ, bekend van KroatiŽ, behoord tot SloveniŽ.